Az emberi szervezetben az optimális pH szint 7,25-7,45 enyhén lúgos.
Savas pH 1,0-6,9
Lúgos pH 7,1-14
Semleges pH 7,0
Savképző ételek:
Az összes húsféle, hal, állati zsír, vaj, margarin, finomított olaj, diófélék, sajt, tojás, fehér cukor, ecet, édességek, fehérlisztből készült ételek.
Lúgképző ételek:
Nem savkeltő gyümölcsök, gyümölcslevek (igazi), zöld levelek, zöldséglevek, egyes gyógyteák, gyökérfélék, nyers zöldségek, csírák, burgonya, csicsóka, uborka, tök, hagyma, fokhagyma, fűszernövények, búzakorpa, teljes kiőrlésű gabonából készített termékek, gesztenye, datolya, füge, szója termékek.
A túlsúlyosság egyik oka az elsavasodás. A szervezet új zsírsejteket hoz létre az extra savmennyiség raktározására. Ha a sav-bázis egyensúly visszaáll nem lesz szükség a felhalmozott zsírra, a szervezet automatikusan megszabadul tőle. A zsírsejtek közrefogják, beburkolják, megkötik a savakat és a salakanyagokat. Ezért fokozódik a zsír felhalmozódás. „Alig eszem mégsem fogyok” szindróma.
Túlsavasodás tünetei:
Fáradtság, levertség, allergiás reakciók, bőr tünetek, kiütések, köszvény, rheumatikus betegségek, epe,-vesekő, visszértágulat, érelmeszesedés, csontritkulás.
Savasodás okai:
Kiegyensúlyozatlan táplálkozás, vitamin ásványianyag hiány, nehézfém telítettség (higany,dohányzás), sör, kóla, édes üdítők, kávé, szénsav, kevés mozgás, > csökkent oxigén felvétel, stressz.
Lúgosító gyümölcsök:
Ananász, banán, őszi és sárga barack, datolya, dinnye, sárgadinnye, egres, füge, körte, mazsola.
Zöldségfélék: paradicsom, articsóka, zöldbab, borsó, bors, algák, olíva, brokkoli, fokhagyma, hagyma, kapor, káposzta, kelkáposzta, petrezselyem, sárgarépa, spenót, sóska, spárga, torma, friss uborka, zeller, saláták, retek, szójabab, gabonafüvek (árpa búzafű) lucernafű, papaja.
Erősen lúgos:
Zeller, sárgarépa, cékla, retek, lucerna.
Lúgosító tejtermékek: csak a biotej, joghurt, kefírsavó.
Magvak: köles, hajdina, árpa, barnarízs, gesztenye, mandula.
Fontos lúgosító a zöldtea és a citromos víz. A szeszes italok közül pedig a szárazbor.
Táplálékoknak nem a pH értéke számít, hanem a szervezetre kifejtett lúgosító hatása. Az elsavasodás megzavarja a mellékvesék és a pajzsmirigy működését.
Lúgosító ásványi anyagok: Ca, Mg, K, Na.
A szervezet savszintjének egyszerű mérése:
Reggeli ébredés után, lakmusz papírra nyálmintát cseppentünk. Ha kék lesz-optimális, ha zöld-savas, ha sárga-súlyos pH eltolódás.
Savasodás tünetei:
Candida, mikrobás betegségek (paraziták) vírusos, bakteriális fertőzés, immunrendszer gyengülés, túlsúly, szív érrendszeri betegségek, gyakorui gyulladásos folyamatok a szervezetben, alvászavarok, cellulitis, allergia, hajhullás, hajtöredezés, aszthma, depresszió, daganatos betegségek.
Dohányzás, ami a szervezetben állandóan fenntartja és telíti a méreganyag szintet, és a nehézfém szintet.
A teljes test méregtelenítése és fertőtlenítése szódabikarbonátos fürdővel is lehetséges (kb.25-30 perces fürdési idő). Fürdővízbe 3 evőkanál szódabikarbónát keverünk. Lehet csak lábfürdő is, ez lábizzadásra és gombásodásra is nagyon jó.
Lúgosító facsart levek:
alma – citrom
eper – szeder-málna
görögdinnye-őszibarack
paradicsom-narancs
petrezselyem-cékla
körte-gyömbér
|